د. بشيرالشريف

قسم الانتاج الحيواني كلية الزراعة طرابلس

الاسم الكامل

د. بشير محمد بشير الشريف

المؤهل العلمي

دكتوراة

الدرجة العلمية

استاذ مساعد

ملخص

الدكتور بشير محمد بشير الشريف هو عضو هيئة تدريس بقسم الإنتاج الحيواني منذ سنة 2006 و متحصل على الدكتوراه في مجال فسيولوجيا الدواجن سنة 2018. يدرس مقررات الحيوان العام و فسيولوجيا الدواجن و فسيولوجيا الحيوان و إدارة المفرخات. مهتم بأبحاث التغذية و الفسيولوجي في الدواجن و له أبحاث عديدة في هذا المجال.

تنزيل السيرة الذاتية

معلومات الاتصال

روابط التواصل

الإستشهادات

الكل منذ 2017
الإستشهادات
h-index
i10-index

المنشورات

التأثير الاستروجيني لنبات الكركديه و اليانسون على ذكور السمان الياباني

هدفت هذه الدراسة إلى تقييم التأثير الاستروجيني لنبات الكركديه (Hibiscus sabdariffa) وبذور اليانسون (Pimpinella anisum) على ذكور السمان الياباني على صفات عمر البلوغ الجنسي (٪)، و وزن وطول الخصيتين و وزن الغدة الشرجية أو غدة الرغوة cloacal gland وإفرازها الرغوي، وكذلك وزن البربخ والوعاء الناقل والوقت اللازم للتزاوج بالإضافة إلى وزن الجسم النهائي والذبيحة. تم تقسيم عدد 84 ذكر سمان ياباني بعمر 2 أسابيع بشكل عشوائي إلى سبع مجموعات وقسمت كل مجموعة إلى 3 مكررات بواقع 4 ذكور لكل مكرر وامتدت التجربة إلى الأسبوع الثامن عشر من العمر. كانت المجموعات التجريبية على النحو التالي: المجموعة الأولى (T1) تم تغذيتها على العليقة الأساسية بدون إضافات، المجموعة الثانية (T2) تم تغذيتها على العليقة الأساسية + 0.5٪ مسحوق الكركديه، المجموعة الثالثة (T3) تغذت على العليقة الأساسية + 1٪ مسحوق الكركديه، المجموعة الرابعة (T4) تغذت على العليقة الأساسية + 0.5٪ مسحوق بذور اليانسون، المجموعة الخامسة (T5) تغذت على العليقة الأساسية + 1٪ مسحوق بذور اليانسون، المجموعة السادسة (T6) تغذت على العليقة الأساسية + 0.5٪ مسحوق الكركديه + 0.5٪ مسحوق بذور اليانسون، والمجموعة السابعة (T7) تغذت على العليقة الأساسية + 1٪ مسحوق الكركديه + 1٪ مسحوق بذور اليانسون. أوضحت النتائج أن إضافة مسحوق الكركديه وبذور اليانسون لم يكن لها تأثير معنوي على وزن الجسم و وزن الذبيحة خلال فترة التجربة. بينما تأخر سن البلوغ الجنسي نتيجة إضافة مسحوق الكركديه وبذور اليانسون بالتركيزات العالية المستخدمة في هذه التجربة. كما تأثر وزن الخصية ونسبتها إلى وزن الجسم سلبًا في المجموعات التي تم تغذيتها على نظام غذائي يحتوي على التركيزات العالية من مسحوق الكركديه وبذور اليانسون. من ناحية أخرى لم يتأثر طول الخصيتين و وزن الغدة الشرجية أو غدة الرغوة cloacal gland و وزن إفرازها الرغوي و وزن البربخ و الوعاء الناقل و نسبتيهما إلى وزن الجسم بالإضافات المستخدمة في جميع المجموعات التجريبية مقارنة مع مجموعة الشاهد، إضافة إلى أن إضافة مسحوق الكركديه و بذور اليانسون لم تؤثر على الوقت اللازم للتزاوج في ذكور المجموعات التجريبية مقارنة بذكور مجموعة الشاهد.
بشير محمد بشير الشريف, زياد الطاهر رمضان بن محمود, أ. عواطف محمد الفيتوري(10-2021)
موقع المنشور


Effect of Force molting method on Egg quality parameters

Estimation This study was conducted in the laboratories of the Faculty of Agriculture at Misurata University. A total of 120 fresh eggs were collected from laying hens of commercial hybrids Hy-Line With36 strain. Then, samples were divided into two groups, The first group (WN) included 60 eggs from non-molting laying hens aged 16 months, and the second group (WM) included 60 eggs from Force-molted laying hens aged 10 months in the second cycle. The eggs were numbered and the external quality was estimated by weighing each egg, egg shape index (longitudinal and transverse axis), shell thickness, internal quality estimation by the thick albumen height, yolk index, and yolk color estimation. The results illustrated that there were significant differences in the egg weight and egg shape index of forced non-molting laying hens at the level of significance (P>0.05). There was a direct relationship between the egg’s weight, the shell’s thickness, and the age of the hen, as well as the presence of a direct relationship between the height of the thick albumen height to estimate the Haugh unit with both the weight and the shape index of the egg. The compulsively Force-molted was significantly better than the non-molting laying hens, and the yolk index was suitable for the specifications of the standard extra fresh egg for the Force-molted and non-molting laying hens. There were no significant differences between the colors of the yolk in the Force-molted and non-molting laying hens due to the similarity of feeding.
, Bashir Mohamed Bashir Sherif, Ziyad Tahar Ramadan Ben Mahmoud(3-2022)
Publisher's website


Effect of partial replacing of wheat by sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit residues in broiler diets on performance and skin pigmentation

Background: Improving poultry products is a constant research topic as the poultry industry aims to provide healthy products to consumers at economic prices and achieve financial profits for breeders. Therefore, recent research has resorted to finding cheap natural sources as alternatives to traditional feed and antibiotics. Aim: The experiment was conducted to study the effects of sea buckthorn fruit residues meal on broilers‘ performance and skin pigmentation. Method: A total of 700 broiler chicks (ROSS 308) were allotted into two groups, and each group comprises 350 birds divided into 10 replicants, 35 birds to each replicant. The experimental group was fed diets where 15% of the wheat was replaced by sea buckthorn residues meal. The control group was fed diets without any color additive. Feed and water were provided ad-libitum. Results: The sea buckthorn fruit residues contained 21% crude protein and metabolisable energy calculated was 9.88 MJ/kg. The live body weight was significantly lower than the experimental group (p < 0.05) on days 14 and 28. The feed conversion ratio was significantly poorer in the experimental group compared with the control group on days 35 of age (p < 0.05). The mortality was higher in the experimental group than in the control group. The DSM Broiler Fan assessed skin color. The skin of the broilers was significantly more yellowish in the experimental group than the control group (103.08 vs. 102.38 scales). The pigmentation of the skin was higher in males than females. Conclusion: The use of sea buckthorn residues in poultry feeding negatively affected the overall performance rate. Mightily, its use in diets depends mainly on the price of feed ingredients. Thus, improving the skin color and biological value of broiler meat can determine its usefulness in broiler feed
Ziyad Tahar Ramadan Ben Mahmoud, Bashir Mohamed Bashir Sherif, (9-2021)
Publisher's website


تأثير إضافة تركيزات مختلفة من بيكربونات الصوديوم في الأعلاف التجارية على جودة قشرة البيض للدجاج البياض تحت ظروف الإجهاد الحراري

أجريت هذه الدراسة بمحطة أبحاث الدواجن بكلية الزراعة بجامعة طرابلس، تم استخدام 236 دجاجة بعمر 36 وحتى عمر 52 أسبوع من سلالة (هابرد إيزا براون) وتمت التربية تحت نظام تربية الأقفاص، وزعت الطيور عشوائيا عى أربع معامات ، تضمنت كل معاملة 59 دجاجة بياضة ، وتمت تغذيتها عى عليقة دجاج بياض تجاري ، تحتوي عى تركيزات مختلفة من بيكربونات الصوديوم (0، 0.40، 0.75 و1 %) ، وقدم العلف والماء بصورة حرة، وتم تعين وزن قشرة البيض ، سمك قشرة البيض والأس الهيدروجيني (PH) لدم الطيور. ومن خال النتائج المتحصل عليها يتضح أن سمك و وزن قشرة البيض لطيور المعاملة الثانية (0.40 %) كانت هي الأفضل معنويا (P>0.05) مقارنة بالمعامات الأخرى إلا أنه لا توجد فروق معنوية بن طيور المعاملة الثانية والرابعة لصفة وزن قشرة البيض. كما بينت النتائج انخفاض معنوي (P
محمد رجب عبد الكريم, علي علي سليم, بشير محمد بشير الشريف(1-2013)
موقع المنشور