كلية الزراعة طرابلس

المزيد ...

حول كلية الزراعة طرابلس

حقائق حول كلية الزراعة طرابلس

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

322

المنشورات العلمية

185

هيئة التدريس

933

الطلبة

857

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريوس علوم زراعية
تخصص وقاية النبات

في السنوات الأولى لنشأة كلية الزراعة اقتصرت العلوم التخصصية المرتبطة بأمراض ووقاية...

التفاصيل
بكالوريوس علوم زراعية
تخصص الاقتصاد المنزلي

باجتياز جميع المقررات يكون الخريج قادرا على : 1.     استخدامالعلوم الز...

التفاصيل
بكالوريوس علوم زراعية
تخصص الانتاج الحيواني

تأسس القسم سنة 1967/1966م وهو احد الأقسام الأساسية التي تشكلت منها الكلية منذ تأسيسها يضم...

التفاصيل

من يعمل بـكلية الزراعة طرابلس

يوجد بـكلية الزراعة طرابلس أكثر من 185 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. محمد علي عبدالرحمن زائد

محمد زائد هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم وقاية النبات بكلية الزراعة طرابلس. يعمل السيد محمد زائد بجامعة طرابلس كـمحاضر منذ 11/12/2013 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الزراعة طرابلس

.Establishing the nutritional value of field pea as affected by feed processing and pea cultivar for poultry. (PhD. Thesis)

The effects of feed processing, pea cultivar and their interaction on the nutritional value of field pea (Pisum sativum L.) for poultry were evaluated in regard to its apparent metabolizable energy (AMEn), apparent protein digestibility (APD), and rate and extent of starch digestion. Amino acid sparing as affected by the rate of starch digestion was studied in laying hens and broiler chickens. Also, the effects of feeding a slowly digested starch (SDS) from pea on performance and metabolism of broiler-breeder pullets were investigated. The first objective of this research was to evaluate the effects of screen-hole size, cold pelleting, and pre-pelleting conditioning temperature on nutrient digestibility of pea. There was no interaction between dietary treatments on all studied parameters. Small hammer-mill screen-hole size (3.2-mm) increased AMEn, APD, and extent of starch digestion values compared with coarse screen-hole size (6.4-mm). The AMEn and extent of protein digestion were not affected by cold pelleting, but the site of protein digestion was affected. In contrast, cold pelleting increased the rate and extent of starch digestion. Pre-pelleting conditioning temperature affected AMEn of pea in a quadratic fashion but had no positive effect on starch digestibility. The 70°C of pre-pelleting conditioning temperature maximized pea AMEn. Increasing pre-pelleting conditioning temperature decreased APD in a linear fashion. The second objective of this research was to study the effects of feed processing, pea cultivar and their interaction on AMEn, APD, and rate and extent of starch digestion. In vitro and in vivo experiments were conducted. An in vitro procedure simulating the gastric and small intestine conditions of chickens was developed to predict the rate and extent of starch digestion as affected by pea cultivar and sieve-hole size (0.5-, 1.0-, 2.0-mm). The rate and extent of starch digestion of cereal grain samples (barley, corn, and wheat) was also compared to pea starch. No interactions were found between pea cultivar and sieve-hole size on the kinetics of starch digestion. Pea cultivar affected the rate and extent of starch digestion. The small sieve-hole size in the in vitro assay resulted in a higher rate and extent of starch digestion. Pea starch was slowly digested in comparison with cereal grains. The in vivo experiment confirmed that fine grinding and pelleting improves AMEn and APD. Cultivar effects on AMEn and APD were observed, but no interaction was found between pea cultivar and feed processing. The third objective of this research was to investigate whether feeding SDS from pea would have sparing effect on amino acid utilization in chickens. In the first experiment, the effects of three levels of pea inclusion 0, 150, 300 g/kg on the response of laying hens to three levels of lysine intake (700, 780, and 860 mg per day) were evaluated using performance and production criteria. This experiment revealed that pea inclusion up to 300 g/kg in laying hen diets was well tolerated by laying hens and improved energy retention as indicated by increased body weight and egg weight. However, this experiment did not confirm the hypothesis that SDS from pea spared amino acids for laying hens. The second experiment investigated the interaction between SDS derived from pea and amino acid levels on the performance and carcass quality of broiler chickens. Six levels of pea inclusion (0, 150, 300, 450, 600, and 750 g/kg) and two levels of amino acids (100 and 85% of Ross Ơ Ross 308 requirement) were examined in a broiler trial (0 - 35 d). The maximum level of pea inclusion recommended in diets increased with broiler age, but the effect of SDS from pea on amino acid sparing could not be confirmed. In the third experiment, the effects of feeding SDS from pea on growth performance and metabolism of broiler breeder pullets were investigated. Body weight and uniformity of pullets fed pea-based diet were similar to that of a wheat-based diet. Target body weight and uniformity of pullets were not affected by feeding a diet containing 890 g/kg of pea. Mean blood glucose levels and relative liver weight were markedly lower in broiler pullets fed pea-based diet compared with those fed a wheat-based diet. In conclusion, feed processing independently had a significant effect on the availability of pea nutrients. Pea is a good source of both energy and protein and that it can be partially or completely included to replace wheat and soybean meal in poultry diets. However, the effect of SDS on amino acid sparing could not be confirmed. Further research is needed to examine other feed processing techniques, pea cultivars, level of inclusion, and to understand other metabolism responses to feeding SDS from pea.
Ebsim, Salaheddin(1-2013)
Publisher's website

تحسين أداء الماعز الليبي (المحلي) بتهجينه مع الماعز القبرصية (الشامي) . 1- معدلات النمو قبل الفطام وبعض الفطام لجداء الجيل الأول

مجلة جامعة سبها (العلوم البحثة والتطبيقية ) المجلد السادس العدد الثالث 2007 تحسين أداء الماعزالليبي (المحلي) بتهجينه مع الماعز القبرصية (الشامي) 1- معدلات النمو قبل وبعد الفطام لجداء الجيل الأول عياد مجيد و عبدالكريم أحتاش وعبدالله بيالة و أحمد المرهون و كمال بن زيد الملخص تعتبر تربية الماعز من أهم أنشطة الثروة الحيوانية في ليبيا. وتمثل سلالة الماعز الليبية المحلية أكثر من 90% من الماعز المتواجد بليبيا. وبينت الدراسات أن للماعز المحلية إنتاجية متدنية مقارنة بالسلالات الأخرى. ولتحسين القدرات الإنتاجية للماعز المحلي تم تهجينه مع الماعز الشامي المستورد من قبرص في محطة بئر الغنم البحثية، حيث تتلخص خطوات الدراسة بتقسيم القطيع أثناء موسم التلقيح إلى أربع مجموعات تهجين وهي محلي x محلي (م م) و قبرصي x قبرصي (ق ق) و (م ق) و (ق م). وقد تم متابعة الولادات من الجداء بتسجيل الأوزان عند الميلاد وكل أسبوعين بعد الميلاد حتى الفطام والوزن عند الأعمار 6، 7، 8 أشهر، وذلك لمقارنة أفراد جداء الجيل الأول بالمجموعات الأربع، وقد أجري التحليل الإحصائي للبيانات من خلال النموذج الإحصائي الذي شمل تأثير السلالة ونوع الولادة وجنس المولود باستخدام برنامج (SAS). بينت النتائج تفوق الماعز القبرصي على الماعز المحلي في الأوزان عند الميلاد وعند شهرين وعند أربع أشهر من العمر (وزن الفطام) وكذلك في الأوزان عند عمر 6 و 7 و 8 و 12 شهر. وقد بينت النتائج أن الهجين (م ق) والهجين (ق م) تفوقا معنوياً على الماعز المحلي وذلك بحوالي 2-9 كجم في جميع هذه الأوزان. تناقش الورقة أيضاً تأثيرات جنس المولود ونوع الولادة والعمر على الأوزان المختلفة ومعدلات النمو arabic 228 English 1
عياد فرج مجيد, عبدالكريم امحمد احمد احتاش, عبدالله سعيد بيالة, أحمد المرهون, كمال بن زيد(8-2007)
Publisher's website

تأثير مستويات مختلفة من فيتامين C في العلف ومياه الشرب على الصفات الانتاجية وبعض الصفات الفسيولوجية لدجاج اللحم تحت الاجهاد الحراري

يتناول هذا البحث إضافة فيتامين C للعلف ومياه الشرب بمستويات مختلفة وتأثيرها على أداء دجاج اللحم تحت ظروف الاجهاد الحراري حيث أجريت الدراسة على 600 طير ذكور مجنسة بعمر يوم من سلالة ايزأ 30 ، وفي عمر 21 يوم وزعت عشوائيا على مجموعتين وقسمت كل مجموعة الى خمسة معاملات مكررة مرتين حيث تمت إضافة فيتامين C في المجموعة الاولي في مياه الشرب والمجموعة الثانية في العلف بمستويات 0 ، 30 ، 35 ، 40 ، 45 ملج/طير/يوم تحت نظام التربية المغلق خلال فصل الصيف باستخدام التربية الأرضية وكانت درجة حرارة الحظيرة 37 ْم لمدة تسعة ساعات في اليوم لمدة 35 يوم وقد تم تقدير العلف المستهلك والزيادة الوزنية والكفاءة الغذائية ونسبة النفوق عدد كرات الدم البيضاء ومستوى هرمون الكورتيكوستيرون . وبينت النتائج ان إضافة فيتامين C للعلف ومياه الشرب للطيور تحت ظروف الاجهاد الحراري تؤدي الى تحسن معنوي(P
عواطف محمود الفيتوري, علي علي سليم, زياد الطاهر بن محمود, امحمد عثمان فيدان(9-2018)
Publisher's website

المجلات العلمية

بعض المجلات العلمية التي تصدر عن كلية الزراعة طرابلس