faculty of Pharmacy

More ...

About faculty of Pharmacy

The Faculty of Pharmacy was established in 1975 and is considered the oldest faculty in Libya specialized pharmaceutical sciences. Since its establishment, it aims to contribute to raising the level of health services for citizens in Libya and to start seriously developing pharmaceutical services. It has entered this field on scientific grounds and after more than thirty-eight years, this institution is still providing the community with qualified staff who believe in their role in leading the fields of industry, drug control, and medical analysis. It strives to rationalize the use of medicines and make the most of medicinal herbs and plants. The study began at faculty at in 1976/1975. Studies continued in the old building, which is now occupied by the Faculty of Media and Arts. In 1983, a contract for the construction of a new building for the Faculty of Pharmacy at the University of Tripoli was concluded. It was built on an area of ​​forty thousand square meters “40,000 square meters” south of the University of Tripoli. The Faculty building is considered one of the most beautiful buildings at the university. it was chosen as one of the most beautiful educational buildings in the world, according to a report prepared by the World Organization for Culture and Science "UNESCO". The Faculty is bordered on the east side by the Faculty of Medicine, to form with the Tripoli Medical Center a distinguished model for specialized medical colleges. This institution is still supporting its graduates to become pharmacists of the future and to participate in building Libya.

Facts about faculty of Pharmacy

We are proud of what we offer to the world and the community

72

Publications

109

Academic Staff

1163

Students

3188

Graduates

Programs

Major

...

Details
No Translation Found
Major No Translation Found

No Translation Found...

Details
Major

...

Details

Who works at the faculty of Pharmacy

faculty of Pharmacy has more than 109 academic staff members

staff photo

Dr. Amina Mohamed A Almarzouki

أمينة المرزوقي هي احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الصيدلة الصناعية بكلية الصيدلة. تعمل السيدة أمينة المرزوقي بجامعة طرابلس كـاستاذ مساعد منذ 2016-01-24 ولها العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصها

Publications

Some of publications in faculty of Pharmacy

Effect of Ascorbic Acid and Alprazolam on Behaviour, Skeletal Muscle Activity and Brain Glutamate Levels in Albino Rats

يعتبر عقار الالبرازولام Alprazolam من مشتقات البنزوديازيبين benzodiazepine وهو عادة ما يستعمل في علاج حالات القلق, و حالات الهلع المصاحبة للخوف من الأماكن المرتفعة, وأيضا في حالات الإحباط. من ناحية أخري يعتمد تاثير حامض الاسكوربيك Ascorbic acid في الوظائفَ الفسيولوجيةَ بشكل كبير على خاصية الاكسدة والاختزال ,oxido-reduction properties ولكن هناك دلائل مُتزايدة تشيرُ إلي دور مهم جداً لحامض الاسكوربيك Ascorbic acid في وظائفَ الجهاز العصبي المركزي CNSأكثر من كونه عاملِ اختزال اوعامل مساعدِ. فمثلا التأثير علي النشاط العصبي Modulation of synaptic events, النشاط الحركي locomotor activity التأثير في حالةِ الوعي, intermodulation with the consciousness state كلها حقولَ جديدةَ لدراسة نشاطِ حامض الاسكوربيك Ascorbate في الخلايا العصبية. إنّ دورَ glutamate وهو احد السيالات العصبية المحفزة في الدماغ في اضطرابات القلقِ أصبح معترف به أكثر ألان ويسود اعتقاد بان العقار الذي يُنظّمُ وظيفةَ glutamate لَه إمكانية تَحسين و معالجةِ هذه الاِضطراباتِ. وهناك بَعْض الدلائلِ التي تُشيرُ بأنّ glutamate و Ascorbate يرتَبَطان عن طريق عملية heteroexchange, وتقترحُ بأنّ حامض الاسكوربيك Ascorbate قَدْ يَتصرّفُ من خلال نظامِ glutamate للتَأثير على السلوكِ. من هذا المنطلق تَتحرّى الدراسةُ الحاليةُ تأثيراتُ الالبرازولام Alprazolam وحامض الأسكوربيك Ascorbic acid كل علي حدة alone أَو متحدة incombination على سلوكِ القلقِ وعلى مستويات glutamate في مناطقِ منفصلةِ من دماغِ جرذان ويستر البرصاءِAlbino wister rats . كما تدرس تاثير كل منهما علي نشاط العضلات الهيكلية .skeletal muscle activityوقد تمت دراسة التأثير المضاد للقلق anxiolytic effect بإستعمال المتاهةِ المرتفعة المتقاطعة Elevated plus maze, والتأثير على نشاطِ العضلات الهيكلية باستعمال اختبار pull-up test, كما قِيست مستويات الجلوتاميت glutamateفي الدماغِ بإستعمال جهاز كروماتوجرافيا السائلِ العالي الأداءِ High performance liquid chromatography. وتُشيرُ النَتائِجُ المتحصل عليها بأنّ حامضِ الأسكوربيك لَهُ تأثير مضاد للقلق anxiolytic effect يعتمد علي الجرعة ((dose dependent وله تأثيرَ إرخاء للعضلات الهيكلية بدون تأثير منومSedation effect , وقد زادَ حامضِ الأسكوربيك ايضا النشاط الحركي للجرذان .Locomotor activity هذا التأثير المضاد للقلق لحامض الأسكوربيك قَدْ يكون نتيجة تثبيط اطلاق الجلوتاميت glutamate أَو بتحفيز الجابا GABA. كما ان لحامضُ الأسكوربيك أيضاً تأثيرُمضاد للدوبامين Antidopamenergic effect الذي من الممكن ان يُؤثّرُ على السلوكِ. عقار الالبرازولام Alprazolam alone في الجرعةِ المستعملة (2 مج / كيلوجرام) أنتجَ تأثيرَ مضاد للقلق Anxiolytic effect بدون إرخاءِ للعضلات الهيكلية وبدون تاثير منوم effect Sedation. ولَمْ يُؤثّرْ حامضِ الأسكوربيك علي المفعول المضاد للقلق لعقار الالبرازولام عند استعمالهما معا. فالحيوانات عندما عولجتْ بحامضِ الأسكوربيك و عقار الالبرازولام Alprazolam فانهما اظهرا تأثيرا مضافا effect Additive anxiolyticوالذي كَانَ واضحَا عند استعمال الجرعةِ الكبيرةِ لحامضِ الأسكوربيك (500 مج / كيلوجرام). حامض الأسكوربيك لم يَتدخّلُ في عملِ Alprazolam على الجهاز العصبي المركزي CNSولَمْ يُنشّطْ التأثيرَ المركزيَ للالبرازولام Alprazolam فلم يلاحظ أي ثاثير منوم جراء استعمالهما معا. كما ان المعالجة َ بحامضِ الأسكوربيك بالجرعة 125 جم / كيلوجرام أَو 500 جم / كيلوجرام مَع Alprazolam (2 مج / كيلوجرام) أنتجت ْإرخاءَ للعضلات الهيكلية بشكل ملحوظ؛ و هذا قَدْ يكون بسبب تدخلِ حامضِ الأسكوربيك وAlprazolam بآليةِ إنكماشِ العضلةِ الهيكليةِ. كما يمكن ان يكون لحامض الأسكوربيك تأثيرُ مقوي synergestic على Alprazolam كمرخي للعضلات. ومن ناحية اخري اثر حامض أسكوربيك لوحده في مستويات الجلوتاميت glutamate في دماغ الجرذان, حيث زادَ مستويات glutamate في striatum وفي الدماغ المتوسطِ midbrain لكنه انَقصَ هذه المستويات في ساقِ الدماغ brain stem وقشرةِ الدماغ cerebral cortex التي قَدْ تكون بسبب آليةِ heteroexchange للاسكوربيت Ascorbate مَع الجلوتاميت .glutamate استعمال عقار الالبرازولام Alprazolam لوحده زاد بشكل ملحوظ مستوى glutamate في striatum وانَقصَ هذا المستوى في الدماغ المتوسطِ,midbrain الامرالذي يدعو للافتراض بأنّ التأثيرَ المضاد للقلق anxiolytic effect للبنزوديازيبين benzodiazepines لا يُمْكن أنْ يُفسّرَ فقط بواسطة التفاعلِ مع أَو بتحفيز مستقبلات الجابا .GABA وعند استعمال حامض الأسكوربيك مع الالبرازولام فانه لَمْ يَتدخّلُ في تأثير Alprazolam علي مستويات الجلوتاميت glutamate في هذه المناطقِ من الدماغِ لكن بدلاً مِن ذلك اظهرا تأثيراً مماثلاً عندما استعملا سويةً .Abstract Alprazolam is a benzodiazepine derivative that is currently used in the treatment of generalized anxiety, panic attacks with or without agoraphobia and depression. The physiological functions of ascorbic acid are largely dependent on the oxido-reduction properties. However, A growing body of evidence indicates for ascorbate a very important role in CNS functioning rather than just fulfilling the relatively passive roles of general reducing agent and enzymatic cofactor. Modulation of synaptic events, locomotor activity, intermodulation with the consciousness state, are new fields of ascorbate activity. The role of glutamate in anxiety disorders is becoming more recognized with the belief that drugs that modulate glutamatergic function have the potential to improve the current treatment of these severe and disabling illnesses. Some evidence indicates that glutamate and ascorbate are linked via a carrier-mediated heteroexchange process suggesting that ascorbate may act through the glutamate system to influence behavior. The present study investigates the effects of alprazolam and ascorbic acid alone or in combination on anxiety behavior and on glutamate levels in discrete brain regions of albino rats. The anxiolytic effect was studied using a plus maze model, skeletal muscle activity effect was scored using pull-up test and brain levels of glutamate were measured using high performance liquid chromatography. The results indicate that ascorbic acid has dose dependent anxiolytic and muscle relaxation effect with out sedation; it also increased spontaneous motor activity by increasing total lines and entries into open and closed arms. Ascorbic acid may exert its anxiolytic action by decreasing glutamate release or by increasing GABA binding. Ascorbic acid showed also antidopamenergic effect which may influence behavior. Alprazolam alone at the dose used (2mg/kg) produced anxiolytic effect without sedation or muscle relaxation. The anxiolytic effect of alprazolam was not affected by ascorbic acid administration. Animals treated with ascorbic acid and alprazolam together showed additive anxiolytic effect which was clear with the large dose of ascorbic acid (500 mg/kg). Ascorbic acid does not interfere with alprazolam action on CNS and did not potentiate the central effect of alprazolam, otherwise sedation would be observed. The combination treatment of ascorbic acid in a dose of 125mg/kg or 500mg/kg with alprazolam (anxiolytic dose) produced significant and dose dependent muscle relaxation as the regaining position time was increased significantly; this may be due to the interference of ascorbic acid and alprazolam with the mechanism of skeletal muscle contraction. Ascorbic acid may have synergestic effect on alprazolam as muscle relaxant. Ascorbic acid alone increased the levels of glutamate in striatum and in mid brain but decreased these levels in brain stem and cerebral cortex which may due to heteroexchange mechanism of ascorbate with glutamate during glutamate uptake. Alprazolam alone incresed significantly the level of glutamate in striatum and decreased this level in mid brain, which may provided a newer mechanism and may supposes that the anxiolytic effect of benzodiazepines can not be accounted for only by the interaction at the GABA A benzodiazepine receptor complex. Ascorbic acid did not modify the alprazolam effect in these brain regions but instead showed similar effect when combined together.
جمال مصطفي علي بن سعد (2007)
Publisher's website

Physical Properties, Antibacterial and Antioxidant Properties of Raw South Africa Shea Butter against Samples from Libyan Market

Abstract – Vigorous research has been conducted into the phenology of the shea tree, its usage and that of the shea butter extracted from the nuts of the shea fruit. Shea butter is the most valuable product in the Shea tree and its use as raw or in cosmetic and pharmaceutical products was expanded in the last years. The aim was to carry out comparative study between imported South African raw Shea Butter, one sample from Poland and samples from Libyan market on their physical properties (organoleptic), thin layer chromatography (TLC) chromatogram, phytochemical screening and diphenylpicrylhydrazil (DPPH) scavenging activity. As well as antimicrobial screening. Organoleptic test was carried out by comparing color and odor. TLC chromatogram was performed by spotting solution of samples in hexane on TLC plate and eluted twice in hexane: ethylacetate 8:2 to get good separation. Phytochemical screening was performed to determine the presence of carbohydrates (Fehling test), steroids, and triterpens (Salkwiski test). DPPH assay was carried out by spraying TLC sample spots by 0.2% DPPH methanolic solution. Antimicrobial test was conducted on Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. Mueller-Hinton agar was used with ciprofolxacin as +ve control and DMSO as–ve control. As a result, Shea Butter samples showed wide diversity in color and odor which considered normal except two white samples that might undergo refining process, while spreadability and TLC chromatograms were similar. Samples and control showed presence of carbohydrates, steroids and triterpens. Control and samples had DPPH scavenging activity. Shea Butter control and samples had no antimicrobial activities against P. aeruginosa and S. aureus.
Hanin Nafed . Mughrbi, Sakina Salem Mohammed Saadawi, Khairi Ali Alennabi, , Kholoud Lotf, Nesrin Saleh Ali Abdulnabi(4-2020)
Publisher's website

Antithrombotic Effect of Repeated Doses of the Ethanolic Extract of Local Olive Leaves in Rabbits

شجرة الزيتون والمعروفة علميا بإسم Olea europaea موطنها حوض البحر الأبيض المتوسط. وتعتبر منتجات شجرة الزيتون من العناصر المهمة في الغذاء الصحي ودلك لاحتوائها علي مركبات الفينول. العديد من الدراسات على أوراق وزيت الزيتون بينت إن لهذه المشتقات من شجرة الزيتون فعالية في إنقاص معدل حدوث أمراض القلب. كما بينت نتائج التجارب المعملية و التي تم فيها استخدام خلاصة أوراق الزيتون على الحيوانات العديد من التأثيرات: مثل التأثير المضاد للأكسدة، المضاد للجراثيم والفيروسات ،و خافض لضغط الدم ومنظم لخفقات القلب وخافض لمستوى السكر في الدم ومنع تكدس الصفائح الدموية. كما بينت الدراسات أن إتباع نظام غدائي تقليدي كما هو الحال في منطقة حوض البحر المتوسط يودي إلي نقص ملحوظ في عدد الوفيات الإجمالي. ومن خلال مراجعة مانشر من أبحاث عن منتجات شجرة الزيتون وجدنا أن أغلبها ركزت على زيت الزيتون وخاصة تأثيره على الجهاز الدوري وعلاقته بالدم وتجلطه ومن هنا رأينا إن نقوم بدراسة التأثير المضاد للجلطة الناتج عن إعطاء المستخلص الكحولي لأوراق الزيتون المحلية على الأرانب. تم تقسيم حيوانات التجارب ( الأرانب ) إلى أربع مجموعات كل مجموعة تحتوي علي ستة أرانب. وتم إعطاء الدواء و الدواء الكاذب عن طريق الفم . المجموعة الأولى والثانية أعطيت جرعات متكررة 100 و 200 مليجرام/كيلوجرام من المستخلص الكحولي لأوراق الزيتون عن طريق الفم المجموعة الثالثة أعطيت جرعة من الدواء الكاذب (الماء) أما المجموعة الرابعة فأعطيت عقار الوارفارين 1.5 مليجرام/كيلوجرام/اليوم . وتم إستحداث الجلطة الوريدية عن طريق عقار الترومبوبلاستين وربط الوريد الأجوف (الأبهر). تم قياس التأثير الدوائي بعد ثمانية أسابيع من إعطاء الجرعة اليومية. وتم قياس وزن الجلطة وزمن التجلط Prothrombin time and activated partial thromboplastin time (PT and APTT). وأظهرت الدراسة إن المستخلص الكحولي لأورق الزيتون يزيد من الزمن اللازم لحدوث الجلطة (PT) و ليس له تأثير على وزن الجلطة ولكن له تأثير على شكلها ومكان تواجدها في داخل الوريد. Abstract Olive tree, botanically known as Olea europaea (native to Mediterranean regions). Its products have been recognized as important components of a healthy diet because of their phenolic content. Olive leaves and olive oils in the Mediterranean diet have been the focus of many epidemiological studies and have been shown to reduce the incidence of heart diseases and adherence to the traditional Mediterranean diet is associated with a significant reduction in total mortality. The aim of our study is to investigate (in vivo) the antithrombic effect of locally cultivated olive leaf ethanolic extract on the rabbits. The rabbits were divided into four groups, two groups were treated with repeated oral doses of OLE of 100 and 200 mg/kg for eight weeks, the third group was treated with distilled water and the fourth group was given warfarin (1.25 mg/kg/day).The effect of the treatment was evaluated on thrombus weight, and coagulation parameters Prothrombine time (PT) and activated partial thromboplastin time (APTT). Our results showed that OLE had no effect on thrombus weight compared with control group treated with distilled water. Prothrombin time was significantly prolonged in the OLE- treated rabbit. However, the APTT was not significantly affected by this treatment. The shape of thrombus was also affected in rabbits treated with OLE. In conclusion the effect of OLE may be attributed to an improvement in endothelial function.
عبدالله محمد الدب (2010)
Publisher's website

faculty of Pharmacy Video Channel

Watch some videos about the faculty of Pharmacy

See more

faculty of Pharmacy in photos

faculty of Pharmacy Albums